Nie je vrtenie chvostom ako vrtenie chvostom

Aj laik vie, že práve podľa pohybov chvostíka vieme ľahko prečítať psie emócie. Táto časť tela má však viac funkcií ako len komunikačnú. Pes používa chvost na udržiavanie rovnováhy pri behu cez zákruty a slúži mu aj ako kormidlo počas plávania. Komunikovať ním však dokáže nielen s človekom, ale aj s ostatnými psami.

Väčšina ľudí však chybne interpretuje vrtenie chvostom výhradne ako šťastné pocity. Opak je pravdou. Tento pohyb má toľko významov, ktoré sa zároveň odlišujú aj od charakteru miláčika, že ho nedokážu občas jasne analyzovať ani psy samotné. Jeden pes má totiž chvost kratší, iný zas zahnutý, a tak sa tie isté pohyby prejavujú skreslene.

Vo všeobecnosti však sledujeme u psov polohu, tuhosť a rýchlosť chvosta. Vztýčený chvost znamená nadšenie či dôveru k prostrediu, v ktorom sa nachádza. Naopak, stiahnutý signalizuje plachosť a nervozitu. Ak pes kýve chvostom zrýchlene, môžete si tento pohyb preložiť ako radosť a priateľskosť, no keď spomalí, nemá záujem sa s vami kamarátiť. Ak je k tomu chvost ešte aj tuhý, majte sa na pozore. Ide o napätie až nepriateľstvo. Ak ho uvoľní, je to pre vás dobré znamenie. Vedeli ste však aj to, že ak sa psík cíti dobre, hýbe chvostom viac doprava a v prípade opačnej emócie skôr doľava?

Reč tela čítajte komplexne

Komunikácia prostredníctvom chvosta sa často preceňuje. Jeho pohyby sa môžu v rôznych situáciách podobať, a tak vám pomôže psie emócie prečítať zvyšok jeho tela. Sledujte oči, uši, tlamu aj labky a vnímajte pohyby ako celok.

Ak psík kýve chvostom len veľmi pomaly, vo všeobecnosti to znamená negatívnu emóciu. No v prípade, že sa k nemu pridá vzpriamený postoj tela so zdvihnutými uškami, malými zreničkami a zatvorenými ústami, psík je uvoľnený a cíti sa sebavedomo. Ďalším základným postojom, ktorý by ste mali poznať, je strach. Vtedy sú uši sklopené, chvost medzi nohami, zreničky rozšírené a ústa otvorené. Útok značí strnulý postoj so zježenou srsťou, tuhým chvostom, vzpriamenými ušami a upreným pohľadom s vycerenými zubami.

Máte ukecaného psíka?

Občas vedia psíky poriadne potrápiť susedov neustálym štekaním. Žiaden však nešteká bezdôvodne, naopak, snaží sa vám niečo naznačiť. Väčšinou nejde o nič vážne a psík sa snaží len upozorniť na svoje potreby alebo chrániť majetok pred osobou, ktorú nepozná. No mali by ste zbystriť pozornosť, ak psík šteká po vašom odchode z miestnosti. Môže ísť o separačnú úzkosť, strach, že sa viac nevrátite, ktorú je potrebné riešiť s profesionálnym trénerom. Najčastejším dôvodom štekania je nuda. Vtedy sa pes snaží zaujať vašu pozornosť. Postarajte sa o to, aby mal počas dňa dostatok aktivít a poriadnu výbavu hračiek. Výber mu môžete ešte rozšíriť. Príďte do prevádzky SuperZOO v Bory Mall a viac sa nudiť určite nebude. Nájdete tu gumené hračky na hryzenie, pískacie loptičky aj uzly na preťahovanie, s ktorými sa jednoznačne zabavíte.

Okrem štekania dokáže pes komunikovať aj inými verbálnymi spôsobmi, napríklad vrčaním, ktoré znamená len jedno: dávaj si na mňa pozor. Inokedy ich počujeme vyť. Vytím si psy posielajú medzi sebou správy, žiadajú o pomoc, snažia sa varovať či upozorniť na potreby párenia. Najväčším útokom na city je jednoznačne mrmlanie. Psík dobre vie, že tento zvuk je silne manipulačný, a tak ho využíva hlavne, keď sa snaží vyžobrať kúsok šunky zo stola. Kňučanie či plač zas značí frustráciu a úzkosť.

A čo to rozkošné otáčanie hlavy?

Veľkým hitom Tik Toku boli videá psíkov, ktoré pri rozhovore otáčali hlavu zo strany na stranu. Všimli ste si to niekedy aj u svojho miláčika? V jednoduchosti si toto roztomilé gesto môžete preložiť slovami „počúvam ťa“. Psie svaly stredného ucha sú totiž napojené na tú istú časť mozgu, ktorá zodpovedá za mimiku tváre a pohyby hlavy. Iným dôvodom môže byť snaha lepšie vás vidieť. Psy dokážu vnímať aj naše mimojazykové prostriedky ako mimiku či reč tela, preto je pre nich rozhodujúce vidieť celú vašu tvár. Bohužiaľ, ňufák väčšinou zavadzia psíkom vo výhľade, a tak pri naklonení hlavy môžu lepšie sledovať vaše ústa. Práve preto plemená ako mopslík či pekinéz menej otáčajú hlavou, ich tvár má plochejší tvar.

Porozumenie je vzájomné

Všimli ste si niekedy, že psík nikdy neprestane skákať a šantiť, ak mu hovoríte „fuj“ s úsmevom na perách? Len nedávno totiž výskumy potvrdili, že psy rozumejú nielen slovám, ktoré vyslovíme, ale prikladajú význam aj tónu našej reči. Ľahko tak rozlíšia, či to, čo hovoríme, myslíme vážne alebo nie. Dokáže vnímať pozitívnu, negatívnu aj neutrálnu intonáciu v hlase a na základe nej vie, kedy je pochválený a kedy nás jeho správanie hnevá.

Výskumy však preukázali, že systém rozpoznávania reči je u psov podobný ľudskému. Zatiaľ čo ľavá hemisféra mozgu rozpoznáva slová, pravá sleduje intonáciu. Nie je fascinujúce vedieť, že vám váš domáci miláčik rozumie?

Porozumenie reči psieho tela si vyžaduje čas, trpezlivosť aj všímavosť, no určite za to stojí. Vybudujete si vďaka tomu vrúcnejší, dôvernejší vzťah. Aj psík bude omnoho spokojnejší, keď vie, že rozumiete jeho potrebám aj pocitom. Zastavte sa v našej prevádzke SuperZOO a neváhajte sa opýtať na ďalšie slová nielen psej, ale aj mačacej reči tela. Radi vám poradíme.