A ak ste doteraz neboli rozhodnutí, či si jednu zaobstarať ako domáceho miláčika, veríme, že v tom už o chvíľu budete mať jasno! Príďte sa s nimi zoznámiť na Mačkofest do Bory Mall už 22. októbra. Od 10.00 do 16.00 tu budú pre vás všetkých chovatelia vystavovať svoje mačky. Obzrieť si budete môcť britskú krátkosrstú, britskú dlhosrstú, ragdolla, mainskú mývaliu mačku, ruskú modrú, Devon Rex, Don Sphynx, LaPerm aj škótsku klapouchú mačku.  

Trochu trpezlivosti a je vaša 

Mačky sú veľmi inteligentné, zvedavé, dokážu sa naučiť rôzne povely či triky. Sú takmer rovnako učenlivé ako psy. O týchto kvalitách tuší len máloktorý majiteľ. Mačky sa totiž nenechajú získať tak ľahko ako psy. Na rozdiel od nich nerobia veci preto, aby vás potešili. Preto si ich tréning vyžaduje veľa času a trpezlivosti. Mačky navyše dokážu udržať svoju pozornosť pri učení len 2 až 5 minút, čo ich výcvik ešte sťažuje. No ak si získate jej dôveru a vybudujete spolu vzťah, odhalíte skutočný mačací potenciál a naučíte ju čokoľvek. Vtedy bude váš nový kamarát ešte lojálnejší ako pes. Ak sa rozhodnete do toho pustiť, v našej prevádzke SuperZOO nájdete všetky pomôcky na výcvik aj na hranie. 

Aj mačka sa k vám snaží prehovoriť 

Vedci zistili fascinujúci fakt. Mačky počúvajú na vlastné meno. Dokážu s ľuďmi komunikovať, načúvať, sú schopné čítať naše pocity. Dokonca sa naučili vydávať zvuky podobné detskému plaču, aby dokázali upútať našu pozornosť. Pradú totiž na rovnakej zvukovej frekvencii a tá je pre človeka prirodzene neprehliadnuteľná. Zvukmi sa mačky snažia prehovárať k človeku v rôznych situáciách. Je dokázané, že tie, ktoré žijú v ľudskej prítomnosti, mňaukajú omnoho intenzívnejšie ako mačky z voľnej prírody. 

Nie sú to len zvuky, ktorými sa k vám snaží prehovoriť. Ak ste majiteľom mačky, pozorne sledujte reč jej tela. Ak pes krúti chvostom, každý vie, že je šťastný. Mačky však robia podobný pohyb, ak sú nahnevané. Prejavom dobrej nálady je, naopak, vzpriamený chvost, ktorý u psov značí presný opak. Je veľmi dôležité, aby ste jednotlivé pohyby dobre odčítali. Váš miláčik vám za to bude vďačný. 

Nájdite tú svoju 

Dnes robí mačka doma spoločnosť viac ako 370 miliónom ľudí. No nemali to s nami vždy také jednoduché. V stredoveku boli mačky spájané s čarodejnicami a čiernou mágiou, a tak sa ich ľudia snažili vyhubiť. Našťastie mali mačky aj svojich priaznivcov, vďaka ktorým ich dnes môžu mnohí z nás nazývať svojimi najlepšími priateľmi. Chcete jedného takého aj vy? Spoznajte niekoľko mačacích plemien a vyberte si, ktorá vám bude svojím charakterom najlepšie sedieť. A nezabudnite prísť na výstavu Mačkofest v Bory Mall, kde si ich budete môcť pozrieť na vlastné oči! 

Ragdoll 

Ragdoll je stredne veľká dlhosrstá mačka s krásne modrými očami. Práve vďaka vzhľadu získal svoje meno, ktoré v preklade z angličtiny označuje handrovú bábiku. Aj napriek tomu, že je jeho srsť dlhá, veľká hustota zabezpečuje, že vypadáva len minimálne. Ragdollské mačky sú považované za veľmi spoločenské zvieratá, sú nežné, dobromyseľné a ľudia ich často označujú ako psy v mačacom tele. Zaobstarajte si toto plemeno, ak máte rodinu alebo iného domáceho miláčika. Všetci ho budú zbožňovať! 

Don Sphynx 

Mysleli ste si, že alergia na mačky a láska k nim nejdú dokopy? Don Sphynx je pre vás jasná voľba! Vyznačuje sa totiž svojou pokožkou bez srsti. Navyše má vznešený charakter, je veľmi inteligentná a prítulná. Miluje spoločnosť a získa si vás svojou učenlivosťou. 

Mainská mývalia mačka 

Veľké svalnaté telo, hustá srsť a špicaté ušká. Tak vyzerá jedno z najstarších a najpočetnejších amerických plemien s názvom mainská mývalia mačka. Ak ste si doteraz mysleli, že mačky sú nespoločenské, toto plemeno zmení váš názor. Mainské mývalie mačky milujú spoločnosť hostí, aj preto sú skvelými spoločníkmi do domácnosti s malými deťmi. Nerozladí ich ani nadmerný hluk, ani neustála pozornosť. Práve naopak, rady na seba upozorňujú. Sú trpezlivé a so svojím majiteľom si dokážu vybudovať silné puto.  

Devon Rex 

Devon Rex je neprehliadnuteľné a veľmi vzácne plemeno mačky. Jej netypickému vzhľadu dominuje zvláštny tvar lebky s obrovskými odstávajúcimi ušami a veľkými očami, ktorým určite neodoláte. Devon Rex popiera ďalší z mýtov o mačkách. Nie je lenivá, ale veľmi energická, aktívna a hravá. Nemá rada samotu, preto pri kúpe zvážte, či jej dokážete venovať dostatok pozornosti. 

Porozumieť správaniu a vnímaniu mačiek si vyžaduje odhodlanie a trpezlivosť, ak ste však ochotní investovať do svojho domáceho miláčika čas a lásku, bez pochýb vám ju opätuje. Ale to veríme nie je problém, veď každé domáce zvieratko je ďalším členom rodiny. Príďte sa s niektorými z výnimočných plemien stretnúť na Mačkofest v Bory Mall už 22. októbra. A ak už jednu máte a chcete jej dopriať kvalitnú stravu, hračky či pomôcky na výcvik, zastavte sa v našej prevádzke SuperZOO