Najlepšie je konať hneď a neodkladať nič na nový deň. Začnite s budovaním pozitívneho vzťahu detí ku knihám už dnes u nás v Mallej knižnici v Bory Mall. Vezmite ich na knižný swap alebo na sprievodný program, čítanie pre deti, ktoré prebieha počas celého marca každú sobotu v priestoroch knižnice. A mimo našej knižnice vám pri učení lásky ku knihám pomôžu naše tipy.

FotoBlog_čítanie.png

Základy položte obrázkami

Malé deti sú skvelými poslucháčmi a ešte väčšími zvedavcami. Dokážete ich pozornosť zaujať aj obyčajnou bublinkovou fóliou, tak prečo to nevyužiť a nezoznámiť batoľa s knižkou? Sprvoti vám rozumieť vôbec nemusí, no bude vás sledovať so zatajeným dychom, keď sa z jeho obľúbenej hračky začne vynárať zaujímavý príbeh. Odrazu si všimne na stranách obrázky a onedlho aj súvislosti medzi nimi. Začne vás pri čítaní napodobňovať a to je najdôležitejšie.

Keď trochu vyrastie, naučte dieťa asociácii, že v knihách sa skrýva múdrosť. Vezmite si ju ako pomôcku pri učení nových zručností, poznávaní zvierat, farieb a vecí. Dieťa si spojí, že sa v knihách ukrývajú nielen rozprávkové príbehy, ale sú tiež prostriedkom na zodpovedanie otázok.

shutterstock_778031638.jpg

Aby čítanie nebolo len domácou úlohou

Nástupom do školy sa z kníh stane povinnosť. Čítanie príbehov, ktoré sa predtým konalo zo zvedavosti, je zrazu donekonečna opakované a hodnotené známkami. Je veľmi dôležité, aby ste práve v tejto fáze v deťoch vzbudzovali radosť z čítania. Máme pre vás tipy, ako to.

1. Čítajte, kde je to len možné

Vytiahnuť knihu mimo školských lavíc a užiť si ju vo voľnom čase naučí deti, že čítanie sa spája s pohodou. Navyše, keď knihu otvoríte v cukrárni, cestou v MHD, na pikniku v parku, v Mallej knižnici uprostred nákupného centra či inom peknom mieste, deťom sa začne podvedome spájať s príjemnými chvíľami.

2. Čítaním je bližšie k dospelákom

Dieťa sa vám už od malička snaží podobať. Napodobňuje vás, ako varíte, staráte sa o jeho mladších súrodencov alebo ako opravujete auto. Zaujíma sa postupne o oblasti, ktoré zaujímajú aj vás. Deti chcú, aby ste si ich všimli a ony sa stali plnohodnotnými členmi dospeláckeho sveta. Siahnite po iných textoch, ako je šlabikár alebo čitateľský denník. Požiadajte dieťa o pomoc pri čítaní receptu alebo futbalových výsledkoch v novinách. Deti nemusia sprvoti všetkému rozumieť, dôležité je, že budú cítiť hrdosť, že sú súčasťou komunity, kde patria ich rodičia.

shutterstock_1474285724.jpg

3. Čítanie musí byť zážitok

Toľkí dospelí radi čítajú sci-fi, fantasy či iné pútavé romány. Každý z nich na tom miluje pocit preniesť sa vďaka predstavivosti do iného sveta, ktorý je dobrodružný a v niečom zázračný. Ukážte svojim deťom, že to nie sú len rozprávky v televízii, ktoré ich vezmú za ich superhrdinami. Pri čítaní sa jedným z nich môžu stať. Vytvorte si kostýmy alebo si pripravte špeciálne miesto na čítanie, ktoré tematicky splynie s dejom. Otvorte si dobrodružnú knihu v bunkri s baterkou či v domčeku na strome v poľovníckom klobúku. Alebo ho vezmite na sprievodný program do Mallej knižnice a užite si čítanie pre deti každú sobotu počas celého mesiaca kníh. Osobnosti, ktoré budú predčítavať, spravia z textu jednoznačne veľký zážitok.

4. Pri knihách nie je menej viac

Ako sa hovorí, tréning robí majstra. U detí to platí dvojnásobne. Potrebujú, aby ste sa učeniu venovali denne. Ak máte náročné obdobie, radšej si vyhraďte desať minút každý deň ako hodinu raz za týždeň. Najlepšie je vybudovať si rutinu a venovať sa čítaniu každý deň v rovnakom čase bez ohľadu na okolnosti. Ale stále nezabúdajte, že tento zvyk nemá byť vnímaný ako povinnosť. Spríjemnite si ho diskusiou, zvedavými otázkami. Skvelým spôsobom je tiež zaznamenávať si počet prečítaných strán alebo kníh, ktoré deťom ukazujú, že sa niekam posúvajú.

Nepozornosť = problém 21. storočia

Internet, mobily, televízia a s nimi spojené nekonečné množstvo informácií a vzruchov spôsobili, že dnešné generácie majú problém s pozornosťou. Deti sa už nedokážu venovať jednej činnosti tak dlho ako kedysi. Sú často rozrušené a unikajú im súvislosti. Pri čítaní tento problém spôsobuje nedostatočné porozumenie textu. Preto by ste mali deti od ich prvých riadkov učiť nielen láske ku knihám, ale aj chápaniu, čo sa v príbehoch odohráva.

shutterstock_1067248283.jpg

1. Vytvorte si čitateľský klub Najdôležitejším na čítaní je chápanie deja. Pýtajte sa detí na obsah, detaily. Zájdite aj hlbšie a zaujímajte sa, ako vnímajú konanie postáv, ich vývin alebo hlavnú myšlienku celého príbehu. Ešte väčšiu zábavu im z otázok urobíte, keď si doma vytvoríte malý čitateľský klub. Pozvite doň celú rodinu alebo deti zo susedstva. Venujte sa diskusiám a nechajte ich počúvať aj to, čo prečítali iní. Vyrobte malé odznaky a odmeňte deti za členstvo. Budú sa cítiť dôležito, že sú jeho súčasťou.

2. Prepojte príbeh s realitou Ďalšou úrovňou čítania s porozumením je chápať súvislosti a dokázať si situácie z kníh prenášať do reality. Pripomeňte dieťaťu udalosti z rozprávok alebo konanie postáv aj v každodennom živote. Spomeňte mu, ako sa hlavný hrdina rozdelil, keď bude chcieť byť dieťa lakomé. Alebo mu napovedzte, aby konalo ako postava z knihy, keď sa ocitne v rovnakej situácii a bude hľadať riešenie. Naučí sa, že knihy a život majú k sebe blízko.

shutterstock_1156209097.jpg

3. Nevinné otázky s veľkým výsledkom Vedeli ste, že deti položia ročne okolo 10 000 otázok? Buďte rovnako otravní a pýtajte sa vo veľkom aj vy. Nemusia to byť nutne otázky o konaní postáv, ale bežné zvedavé otázky, ktorými si overíte, či dieťa vníma. Zistite od neho, či vie, na ktorej strane ste skončili, čo sa naposledy odohralo v deji, ako si myslí, že bude príbeh dnes pokračovať, alebo ako sa zachová hlavný hrdina. Aj tieto malé otázky, ktoré sa nestrhnú do diskusie, donútia dieťa pamätať si.

FotoBLog_Knižnica.png

Položte základy dlhej cesty za detskou láskou k čítaniu v našej Mallej knižnici v Bory Mall. A ak máte aj vy v živote fázu, keď pre povinnosti čelíte čitateľskej kríze, určite vám atmosféra opäť otvorí dvere ku knihám. Tešíme sa na vás.