Zimná turistika prináša celkom iný zážitok

Ak milujete turistiku, mali by ste k nej viesť svoje deti už od malička. Vyberte sa s nimi na túry v lete, ale aj cez zimu, aby sa naučili spoznávať terén a prekonávať samy seba. Slovensko ponúka hneď niekoľko skvelých trás, je len na vás a veku vašich detí, na ktorú z nich sa rozhodnete ísť.

S menšími sa vyberte do okolitých lesov, v ktorých sa nachádza nejedna krásna rozhľadňa. Na Záhorí patrí medzi tie najkrajšie Rozhľadňa na Hrebeni v Holíči, rozhľadňa Lipovec v Prietrži, rozhľadňa Vápenná v Plaveckom Podhradí, rozhľadňa na Devínskej Kobyle alebo Vtáčia rozhľadňa v Gbeloch. Ak vaši najmenší už čo-to vydržia a môžete si dovoliť aj dlhšie túry, určite vás oslovia Jánošíkove diery alebo Suchá Belá, ktoré sú v tomto období očarujúce. Lákajú vás skôr výhľady a behanie po kopcoch? Pre deti je vhodná zhruba dvojhodinová túra na Kľak v Malej Fatre alebo návšteva jednej z tatranských horských chát, kde si po dobrom výkone pochutnajú na sladkej parenej buchte.

shutterstock_1643304511.jpg

Pred cestou sa nezabudnite poriadne obliecť

Všetky krásne zážitky vám môže znepríjemniť chlad, ak sa poriadne neoblečiete. Pri dlhom pobyte totiž nemusí stačiť tielko a pančušky. Ako sa správne obliecť, nám poradili v Alpine Pro, kde si môžete prísť vybrať niečo hrejivé pre celú rodinu.

V zimnom období sa zamerajte na pravidlo vrstvenia. Základom je základná vrstva, ktorá odvádza pot z tela. Mala by byť priľnutá k telu, preto je najideálnejšou voľbou funkčná bielizeň z rýchloschnúceho, pružného a hrejivého materiálu. Druhá vrstva je izolačná a taktiež odvádza pot smerom k ďalšej vrstve. Okrem toho má ešte jednu funkciu, tepelnú. Túto vrstvu tvorí mikina z rôznych pohodlných materiálov. Veľmi podstatná je aj posledná, ochranná vrstva, ktorá chráni pred vetrom a dažďom. V zime určite siahnite po teplejšej bunde, ktorá bude disponovať vodoodolnosťou aj vetruodolnosťou. Nezabudnite sledovať aj vodný stĺpec, ktorý by mal mať hodnotu najmenej 10 000 mm. Myslite aj na ostatné časti tela. Vyberte si čiapku alebo kuklu, ktorá vás zahreje aj na krku.

blogprazdniny1.png

Samozrejmosťou je kvalitná obuv podľa náročnosti aktivity. Vhodné sú topánky s PTX membránou, ktorá je vzdušná, nepremokavá, odolná voči vetru a zároveň poskytuje tepelnú izoláciu. Dôležitá je tiež podrážka, ktorá by mala zabezpečiť, aby sa dieťaťu nešmýkalo. VIBRAM je odolná voči oderu a má dlhú životnosť. Napokon je už len dobré poznamenať, že v tomto prípade je lepšie viac ako menej. Určite nešetrite a vyberajte kvalitu. Deti majú rady mláky aj váľanie v snehu.

Zohrejte sa v podzemí jaskýň

Jaskyne sú miestom, kde sa vďaka stálej teplote v lete schladíte a cez zimu zohrejete. Sú skvelý nápad v každom počasí. Nie všetky sú otvorené už teraz, stále máte však na výber z jaskýň Domica, Belianska jaskyňa, Bystrianska jaskyňa, Demänovská jaskyňa slobody, Važecká jaskyňa alebo najmladšia zo sprístupnených, Bystrianska jaskyňa na Orave.

Práve posledná spomínaná je unikátna tým, že v nej nenájdete elektrické osvetlenie, postupujete len v prilbe a s čelovkou, čo robí z návštevy skvelý zážitok. Ak sa tu vyberiete, okolie vám ponúka atrakcie aj na ďalšie dni. Navštíviť môžete Múzeum oravskej dediny alebo skvelú zjazdovku v Spálenej doline v Roháčoch.

shutterstock_1169204242.jpg

Skvelým parťákom na spoznávanie Slovenska vám bude stieracia mapa z Panta Rhei. Kniha Naše výlety, ktorú tu tiež nájdete, je ideálnym darčekom pre všetkých malých bádateľov. Môžete do nej spolu s deťmi robiť zápisky zo svojich ciest, kresliť do nej obrázky, lepiť nálepky a fotky alebo si navštívené miesta zaznamenávať do mapy. Užijete si zábavu na výlete a aj po ňom, spoločným tvorením rodinného cestopisu.

IMG_7876.jpg

Pozrite sa na svet zhora v Bachledke

Deti toho so svojou výškou veľa nevidia. A aby ste ich nemuseli nosiť na rukách, vezmite ich nad vrchol lesa. Chodník korunami stromov s celkovou dĺžkou 1 234 metrov a s vežou vysokou 32 metrov vás prevedie Pieninským národným parkom z trochu inej perspektívy. Na množstve atrakcií, náučných tabúľ a hádaniek spoznajú deti slovenské lesy a ich chlpatých obyvateľov. Navyše pre tých najodvážnejších čaká na najvyššom bode veže obrovská sieť.

shutterstock_1624047514.jpg

Ak si chcete čo najviac vychutnať výhľad na Pieniny a poukazovať deťom vrcholy Belianskych Tatier, nezabudnite pred cestou zájsť k nám do Bory Mall. V špecializovanom obchode na poľovnícke potreby, Trapper, nájdete kvalitné ďalekohľady rôznych kategórií. Deti bude prechádzka korunami stromov baviť ešte viac, keď budú mať vrcholky Tatier na dosah.

208892279_954068782057750_28496996258729288_n.jpg

Nestihli ste si užiť sneh? Poďte na Hrebienok

Jarné prázdniny prinášajú dostatok času aj na naučenie sa niečoho nového. Vezmite deti na lyžovačku! Pri prvých pokusoch si určite poradíte aj sami, no ak sa chystáte stráviť na snehu celý týždeň, zabezpečte si profesionálneho trénera. Hrebienok je skvelým lyžiarskym strediskom, na ktorom sa bezpečne naučia lyžovať vaše deti, ale na svoje si prídete aj vy. Máte k dispozícii hneď niekoľko lyžiarskych tratí, podľa úrovne obťažnosti, dokonca najdlhšiu zjazdovku na Slovensku dlhú viac ako 2 kilometre.

Predtým, ako sa vyberiete, treba deťom zabezpečiť kvalitnú výbavu, ktorú nájdete v Intersporte. Pri výbere lyží myslite v prvom rade na úroveň lyžovania svojho dieťaťa, podľa toho vyberajte ich tvrdosť. Tiež sa neriaďte obľúbenou vetou: „Radšej väčšie, bude mať aj na rok.“ Lyže musia byť dlhé minimálne po bradu a maximálne po nos vášho dieťaťa. Deti však rastú rýchlo a kupovať každý rok nové je veľký zásah do rodinného rozpočtu. Našťastie v Intersporte na to mysleli! V rámci programu Rastúce detské lyže vám stačí kúpiť prvé. Každý ďalší rok ich môžete prísť vymeniť za dlhšie za symbolickú sumu 35 eur.

blogprazdniny2.png

Keď už budete z lyžovania vyčerpaní, Hrebienok ponúka aj ďalšie skvelé zážitky. Určite nevynechajte najväčšiu tatranskú každoročnú atrakciu, Ľadový dóm. A dolu z Hrebienka môžete využiť niečo zaujímavejšie ako lanovku. Požičajte si drevené alebo športové sane a spustite sa dolu po 2,5 km dlhej sánkarskej trati, ktorú môžete využiť počas dňa, ale aj po zotmení. V každom prípade to bude úžasný zážitok.

Veríme, že sme vás presvedčili začať hľadať útulnú chatku s kozubom v niektorej z krásnych lokalít u nás, na Slovensku. Príďte si k nám do Alpine Pro v Bory Mall vybrať všetko, čo potrebujete na skvelé zimné zážitky, a užite si prázdniny, na ktoré budete ešte dlho spomínať.