Úvodná stránka
Piatok 10.00 – 21.00
Otváracie hodiny Nákupná pasáž BILLA GOLEM CLUB BUPPI DETSKÝ SVET
Pondelok 10.00 – 21.00 8.00 - 22.00 6.00 - 22.00 9.00 - 20.00
Utorok 10.00 – 21.00 8.00 - 22.00 6.00 - 22.00 9.00 - 20.00
Streda 10.00 – 21.00 8.00 - 22.00 6.00 - 22.00 9.00 - 20.00
Štvrtok 10.00 – 21.00 8.00 - 22.00 6.00 - 22.00 9.00 - 20.00
Piatok 10.00 – 21.00 8.00 - 22.00 6.00 - 22.00 9.00 - 20.00
Sobota 9.00 – 21.00 8.00 - 22.00 8.00 - 22.00 9.00 - 20.00
Nedeľa 9.00 – 21.00 8.00 - 21.00 8.00 - 22.00 9.00 - 20.00
Ako sa k nám dostať?
Mapa
Zobraziť na mape »
Zadajte Vašu polohu
Bory Mall
Lamač 6780
Bratislava, 841 03

GPS: 48°12’15,6‘‘N a 17°02’09.5’’E
Newsletter
Dostávaj najnovšie informácie ako prvý
Kontakt
Infostánok

02/6920 4849

Infostánok je vám k dispozícii denne od 09:00  - 21:00. Prestávky 13:00 - 13:45 a 17.45 - 18.00

Adresa

Bory Mall
Lamač 6780
Bratislava, 841 03
Slovenská republika
Zobraziť na mape »

sk
SK EN
hdl - 600x905
  • Blog
  • Domácnosť
17.04.2019

Tradičné veľkonočné recepty zo starej Bratislavy. Poznáte ich?

09:3217.04.2019 Jana Vrbová

Tradičné veľkonočné recepty zo starej Bratislavy. Poznáte ich?

Bratislava, Pozsony, Pressburg…naše hlavné mesto bolo vždy stretom viacerých kultúr. To sa odrazilo aj na kuchyni, kde sa objavovali jedlá slovenské, maďarské, ale aj chute od našich rakúskych susedov. Inak tomu nebolo ani počas Veľkej noci.

Skúste tento rok priniesť na váš veľkonočný stôl trochu z histórie starej Bratislavy, kedy na ňom nesmeli chýbať piškótový baranček, pečené jahňa, prešporské bajgle, štrúdľa či plnené veľkonočné vajíčka. Prinášame vám tri zaujímavé recepty z kuchyne starého Prešporka.
 

Plnené veľkonočné vajíčka

Poriadne vymiešajte 200 gramov masla, 700 gramov práškového cukru, 1 žĺtok a 3 polievkové lyžice smotany. Keď bude zmes vláčna primiešajte 300 gramov polohrubej múky. Cesto nechajte chvíľu postáť a potom z neho vytvarujte na vnútornú stranu polievkových lyžíc polvajíčka. Cesto na lyžiciach pečte približne 15 minút pri 200 °C.
Zatiaľ si vyrobte krém: 100 gramov posekanej čokolády na varenie rozpustite v 150 ml mlieka, pridajte polievkovú lyžicu hladkej múky a povarte. Do horúceho krému vmiešajte 100 gr masla a 4 lyžice rumu. Kto chce pridá aj 50 gr hrozienok a strúhaného kokosu.
 
Pripraveným krémom naplňte polovice vajec, potom ich spojte. Vajíčka môžete ozdobiť bielou alebo farebnou cukrovou polevou, aby vyzerali ako kraslice.
 

Prešpurácke BAJGLE

Ide vlastne o známe bratislavské rožky. Tento recept na ne pochádza z roku 1938.
Pripravte si droždie v 0,1 l vlažného mlieka. Asi po 20 minútach ho vlejte do 0,5 kg polohrubej múky, ktorú ste dôkladne preosiali. Pridajte 150 gr cukru, 10 gr soli a vmiešame aj 200 ml mlieka. Postupne pridajte 200 gr masla alebo margarínu. Všetko spracujte tak, aby sa cesto nelepilo a nechajte kysnúť 20 minút až hodinu. Vykysnuté cesto ešte raz premieste a nechajte odležať ďalších 15 minút. Zatiaľ si pripravte makovú plnku.

rozky.jpg Zdroj: FantastiCo


Pol kila práškového cukru rozpustite v pol litry vody. Pridajte kilo pomletého maku a zohrievajte až sa mak zahustí. Do chladnúcej zmesy pridajte kôru z jedného citróna a 1 balíček vanilkového cukru.

Cesto rozdeľte na polovice, a urobte z nich dva asi 50 cm sendviče. Tie potom nakrájajte na malé cca 25 gramové kúsky. Z kúskov cesta urobte guľôčky. Guľôčky cesta rozvaľkajte na malé oválne placky a do ich stredu vložte sformované valčeky plnky. Vytvarujte tvar rohlíčkov. Vaječné žĺtky rozmiešajte s troškou studenej vody a potrite mimi rožteky. Predtým než dáte plech do rúry, nechajte rožteky 15 minút na teplejšom mieste. Trochu nakysnú a vajíčková glazúra popraská, čo vytvorí želaný mramorový efekt. Bajgle pečte pri teplote okolo 200 °C približte 12 minút.


Tradičná babkina štrúdľa

Podľa historikov sa do Európy dostala z Turecka. Prisvojili si ju najmä Rakúšania, ktorí ju premenovali na jablkový závin, takzvaný Strudel. V Bratislave a okolí si ľudia recept trochu prispôsobili našim chutiam. Namiesto čistej jablkovej sa u nás používala maková a najmä orechová plnka.

zavin.jpg Zdroj: Eminenceorganicfarm


Pripravte si kvások. Do 2 dcl vlažného mlieka rozpustite 60 gr práškového cukru a 50 gr kvasníc. Do vykysnutého kvásku pridajte dve žĺtka, premiešajte a pridajte 250 gr rozpusteného masla. Zmes vlejte do 600 gr polohrubej múky a rukou vymieste cesto. Vytvarujte bochníčky a nechajte 30 minút odstáť. Cesto rozvaľkajte a naplňte plnkami. Makovú urobte rovnako ako pri bajgloch. Na orechovú plnku pomelte 300 gr orechov a vmiešajte do nich cukrový sirup z 300 gr kryštáľového cukru a 1,5 dcl vody.
 
Plnku pravidelne rozotrite na rozvaľkané cesto. Zatočte a závin potrite rozšľahaným vajcom. Pečte na 160 °C 45 minút.
 
Ak náhodou nestíhate na Veľkú noc napiecť vlastné dobroty, príďte si po chutné domáce koláče do novej pekárne Lipóti v Bory Mall. Okrem tradičných pekárenských výrobkov tu ponúkajú rôzne štrúdle, jablčníky, mrvenicové koláče a vianočky pečené podľa tradičných receptov.
 
Užite si sladkú a veselú Veľkú noc s Bory Mall!
 

Ak si sa dočítal až sem, určite sa ti zapáčia aj vychytávky a novinky, ktoré nájdeš na našom  FacebookuInstagrame. Takto ti nič neunikne a získaš prehľad zo zaujímavého sveta Bory Mall.

Zdieľať článok